Vergi Mevzuatı Açısından Önemli Bilgiler

Mali Yaşama Başlayan Tüm Mükelleflerin Vergisel Olarak Bilmesi Gereken Bilgiler

  1. Lütfen tüm maddeleri dikkatlice okuyunuz. Bilmediğiniz bir durum ile karşılaştığınızda işlem yapmadan önce mutlaka Mali Müşavirinize danışıp hareket ediniz. İşlem yapıldıktan sonra danışmanın duruma bir faydası olmamaktadır.
  2. Evrakların düzenli olması kaybolmaması mutlaka bir klasör delgeç ve zımba edinmeniz gerekli olup Gelen faturaları tarih sırasına göre dizerek, satış faturalarını da nüshalarını tarih sırasına dizerek ayrı bir klasör içinde dosyalamanız ve müşavirinize toplu ulaştırmanız hata ve gereksiz vergi ödemenizi engelleyecektir. Düzenli mükellef olma bilinci ile iş yaparsanız mali yaşamınız sorunsuz ilerleyecektir. 
  3. İlk defa İşe başlayacak mükellefler 10 gün içinde, işi bırakan, her türlü değişiklik yapan mükellef de işi bıraktığı, değişikliği yaptığı tarihten itibaren 30 gün içinde vergi dairesine yazılı bildirimde bulunmak zorundadır. Bu sebeple her türlü değişikliği olduğu esnada Mali Müşavirinize bildiriniz.
  4. İşe başlamada E- Tebligat dönemi başlamış olup ilk açılışlarda Şirket yetkilisinin iletişim bilgilerinin yazıldığı formlar idareye verilmek zorundadır. Bu sebeple her mükellefin aktif mail adresi kullanma zorunluluğu doğmuştur. 
  5. Perakende satış yapan firmalar Yeni Nesil Yazarkasa kullanmak zorundadır.
  6. İşyeri kiralarının Tutarı ne olursa olsun bir Finansal Kuruluşu (banka, Posta Havalesi vb.) aracılığı ile yapılması zorunludur aksi takdirde özel usulsüzlük cezası gerektirir. Cezadan mülkiyet sahibi ve kiracı berabar sorumludur cezalar ayrı ayrı kesilir.
  7. Kredi Kartı ile yapılan satışların Ödeme kaydedici Cihaz ile yapılması halinde kredi departmanı muhakkak kullanılmalıdır. Aksi takdirde belge düzenlenmeme cezasıyla karşılaşırsınız.
  8. Şirketiniz banka hesaplarını kendi şahsi harcamalarınız için kesinlikle kullanmayınız.
  9. Şirketinizin banka hesaplarından işiniz ile ilgili olayan ödeme ve tahsilatlar yapmayınız. ( Örneğin bir arkadaşınızın size borcu varsa bu parayı şirketinizin banka hesabına yollamasını kesinlikle istemeyin yada tersi olarak yollamayın)
  10. Şirket ve şahıs ayrı kişiliktir. Şirket sahibi olmanız istediğiniz şekilde kullanım hakkı vermemektedir. Şahsi işleriniz için şirket hesapları ve parası kullanılamaz. Yapılması durumunda ortağa kar dağıtımı yapılıp şahsınıza vergi ödemesi çıkacaktır.
  11. Fatura bankadan geçme üst sınırı 7.000 TL dir. Ancak aldığınız tutar 2.000 TL de olsa sahte belge iddiası ile karşılaşmamak için ödemelerinizi banka havalesi, kredi kartı veya çek ile ödeme yolunu tercih etmeniz yararınıza olacaktır.
  12. Alışların toplamı 7.000 TL yi geçmesi halinde kısmi tahsilat makbuzları şeklinde düzenlemeler yanlış ve geçersizdir. Ödeme veya tahsilatın resmi kurumdan geçmesi zorunludur. Ör; Satış veya alış faturanız 10.000 TL dir. Bu tutar 5.000 TL lik iki makbuz ile tahsilat veya ödeme yapılamaz. Piyasada uygulanmaktadır ama yapılan uygulama yanlıştır ve kanunen geçersizdir. Başkalarınız bir uygulamayı yapıyor olması doğru olduğunu göstermemektedir. Mutlaka Mali Müşavirinize danışınız.
  13. Noterde Araç satışı ve tapu devir işlemlerinde ödeme elden nakit yapılabilmektedir. Bu kurumlarda yapılan işlemler resmi dekont niteliğindedir. Ancak mümkün olduğunca bankadan yapılması ileride sorun yaşanmaması için ispat açısından önemli olduğunu düşünmekteyiz. Bu kurumlarda almadığınız parayı aldım diyerek devri gerçekleştirirseniz geri dönüşü olmayan sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple mesai bitimine yakın bu tür devir işlemlerini yapmamaya özen gösteriniz.
  14. İşçi Sayısının 5 (dahil) ve üzerinde olması halinde işçi maaş ödemeleri banka, yada posta çeki v.b.  aracılığı ile yapılması zorunludur.
  15. Perakende fiş kesme sınırını aşan her türlü mal ve hizmet teslimi için, bedeli tahsil olsun veya olmasın yedi gün içinde "fatura" kesilmesi zorunludur. Bunun altındaki alışverişler ve hizmetler için "yazar kasa fişi" düzenlenmeli, ancak, müşteri isterse, tutarı ne olursa olsun fatura kesilmesi gerekmektedir.
  16. Fatura düzenlenirken içeriği tam olarak doldurulmalı, alıcının adı,soyadı/ünvanı,adresi açık olarak yazılmalı, satılan mal veya hizmetin cinsi ve miktarı belirtilmelidir.
  17. Eğer İrsaliyeli Faturanız yok ise Fatura ve İrsaliyeyi ayrı kullanıyorsanız;

            Faturanız İşyerinden nihai tüketiciye yapılan belgeli satışlar haricindeki tüm satış için sevk irsaliyesi düzenlenmek zorundadır. Sevk irsaliyesinin üzerine fiili sevk tarihi ve saati bulunması zorunludur. Sevk tarihinden sonraki 7 gün içinde sevk edilen malın faturası ay atlamadan düzenlenmelidir. İrsaliyeli Faturalarda tek belge düzenlenmeli ve tüm gerekli alanlar doldurulmalıdır. Saat bölümü dahil

           Mal işyerinizde teslim edilmiş ise İrsaliyeli Fatura kullanmıyorsanız faturaya işyerinde teslim edildiğinin yazılması gereklidir. İşyeri dışına satış dışı mal                   sevk edildiğinde sevk irsaliyesi düzenlenmek zorundadır.

  1. İptal olan faturaların aslı sureti ile birlikte zımbalanıp saklanmalıdır.
  2. Parasını nakit olarak o esnada almadığınız fatura için kaşe üst tarafa maliye logosu olan yere vurulmalı, ( halk arasında açık fatura diye tabir edilen) o esnada nakit olarak aldıysanız kaşe alt tarafa boş müsait bir yere vurulmalı( halk arasında kapalı fatura diye tabir edilen)
  3. Keseceğiniz fatura ödemesi banka üzerinden gelecek ise açık fatura kesmeniz doğru olandır.
  4. Faturayı kestiğiniz esnada kredi kartı ile tahsil ettiyseniz slipi faturanın üzerine zımbalamalı yada fatura üzerinde müsait bir yere kredi kartı ile tahsil edilmiştir diye not edilmelidir.
  5. Yazar Kasa fişinizin ve düzenlediğiniz faturaların okunaklı olmaması, yazarkasa tarih ve saat ayarlarının doğru olmaması usulsüzlük cezasını gerektirir
  6. Teslimin yapıldığını ispatlamak için satış faturası veya sevk irsaliyesinde alıcıya "Teslim Aldım" ve imza attırınız. Müşterinizin bizzat kendisi veya yetkilisi imzalaması gerekmektedir. Ticari davalarda mahkeme tarafından özellikle aranılmaktadır.
  7. Sahte belge (Naylon Fatura) düzenlemek 18 aydan 3 yıla kadar ağır hapis cezası, muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanmak ise 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanır. KDV indirimi reddedilir, 3 kat vergi ziya cezası uygulanır ve uzlaşma kapsamı dışında bırakılır. Bu sebeple mal alınmadan sadece fatura alınması gibi yanlış uygulama kesinlikle yapılmamalıdır.
  8. Mali Müşavirinizin yıl bittikten sonra size getirdiği resmi evrak ve defterlerinizi mevcut takvim yılını takip eden yıldan itibaren
    1. Vergi Usul Kanununa göre 5. yılın,
      b) Sosyal Sigortalar Kanunu ve Türk Ticaret Kanununa göre 10. yılın, son gününe kadar saklanması zorunludur.
  9. Ancak her halükarda tüm evrakların 10 yıl saklanması gereklidir.
  10. Defter ve belgelerin kaybolması, yanması, çalınması vb hallerde 15 gün içinde zayi belgesi almak için mahkemeye müracaat etmeniz gerekmektedir. Aksi halde defter ve belgeleri gizlemiş olduğunuz iddiası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
  11. Mesken Kiralarında 500,00 TL ve Üzerindeki kiraların bir Finansal Kuruluşu (banka, Posta Havalesi vb.) aracılığı ile yapılması zorunludur aksi takdirde özel usulsüzlük cezası gerektirir. Cezadan mülkiyet sahibi ve kiracı berabar sorumludur cezalar ayrı ayrı kesilir.
  12. Aylık alış ve satışların 5.000 TL yi aşanları için BA - BS formu düzenlektedir. Bu formlara o ay içerisinde bir firmadan aldığınız tüm faturalar toplanıp beyan edilmektedir. Bu sebeple gelen fatura tutarı ufak olsa dahi toplamı etkileyeceğinden ötürü sınır altı gözüküp beyan verilmemesine ve 1.400 TL cezaya maruz kalmanıza sebep olabilir. Bu açıklamalar doğrultusunda gelen faturaları mutlaka müşavirinize geçte olsa ulaştırmayı ihmal etmeyiniz. 
  13. Yıllık 10.000.000 ( On Milyon) ciroya ulaşan firmalar takip edilen 2. sene E-faturaya geçmek zorundadır.
  14. İnternet üzerinden satış yapan ve yıllık toplam cirosu 5.000.000 (Beş Milyon) geçen firmalar takip eden 2. sene E- Arşiv faturaya geçmek zorundadır.
  15. Bazı ticari malların kdv oranları farklılık gösterebilmektedir. Bu sebeple ticaretini yapacağınız malın kdv durumunu net bilmiyorsanız mutlaka mali müşavirinize danışınız.
  16. Mali müşaviriniz siz yaptıktan sonra toparlamak için değil yapmadan önce size yol göstermek için vardır. Bu sebeple rutin işinizin dışında bir durum ile karşılaştığınızda mutlaka yapmadan önce mali müşavirinize danışınız.

Muhasebe Ücreti Öde
E-Mükellef Girişi