SGK Mevzuatı Açısından Önemli Bilgiler

Mali Yaşama Başlayan Tüm Mükelleflerin Sigorta Kanunu Açısından Bilmesi Gerekenler

  1. Bağlı olduğunuz SGK müdürlüğüne işyerini işe başlamadan ve işçi çalıştırmaya başlamadan önce bildirmek zorundasınız aksi takdirde asgari ücret tutarından başlamak üzere cezası vardır.
    İşletmeye işçi alınacağı hallerde çalışmaya başlamadan önce SGK sistemine giriş yapılmalıdır. Bu sebeple müşavirinizle iletişime geçmelisiniz.
  2. Her işçi için Belirli yada Belirsiz durumuna göre iş sözleşmesi yapılmalıdır.
  3. İş kanununa göre işçiyi deneme süresi iki aydır. Burada sigortalı olmak zorundadır ancak işten çıkartmak için sebep belirtmek zorunluluğu ik taraf içinde yoktur.
  4. İşçinin rapor alması halinde işyerine ve sizde müşavirinize derhal bildirmeniz gerekmektedir. Aksi taktirde bilgi girişi olmayacağı için cezası vardır.
  5. İşçi işyerinde iş kazası geçirmesi halinde , ilgili kuruma takip eden 2 iş günü içinde bilgi verilmek zorundadır. Cezası 2.702 TL dir. Buna maruz kalmamanız için olayın olduğu gün müşavirinize mutlaka bilgi veriniz.
  6. Her işçi için işyerinde işçi özlük dosyası olmak ve içindeki evraklar düzenlemek zorundadır.
  7. Yıllık ücretli izinlerini kullanan işçilere izin talep formu ve izin defteri imzalatılmalıdır. Kullanmayanlara ise işten ayrılmaları halinde hizmet süresine göre izin ücretleri ödenir. Ancak kanunen izin parası uygulaması yoktur işçi izin kullanmak zorundadır.
  8. İşçi işyerinden İşveren tarafından delilli haklı sebep haricinde çıkartılmak istenirse çalışma süresine göre 2,4,6,8 hafta önceden işçiye yazılı olarak işçinin imzasını alarak bildirilecektir. Aksi halde bu süreler kadar ihbar tazminatı ödemek zorunda kalırsınız.
  9. İşçinin Kıdem tazminatı alabilmesi için en az bir yıl sigortalı çalışmalıdır.Her geçen tam yıl için işçiye son aldığı ücretten 30 gün karşılığı tazminat ödenir. Bir yıldan sonraki kısmi dönemler maaş o süreye bölünerek hesaplanır.Örn;18 ay çalışan personele 1,5 maaş ödenir.
  10. İşçi, kendi isteğiyle delilli haklı sebep sunmadan işten ayrılmak isterse her hangi bir tazminat talep edemez.
  11. İşçilere zorla ücretsiz izin verilemez. İşçinin rızasına tabidir.
  12. Çalışma saatleri günlük 7,5 , haftalık ise 45 saattir.Fazla mesai ise günde 3 saat yılda 270 saati aşamaz. Ödenecek ücret ise saat başına düşen normal çalışma ücretinin yüzde elli arttırılması ile tespit edilir. Resmi tatil zamanı fazla mesai 2 katı ile ödenir. Fazla mesai personelin izni ile yapılabilmektedir.
  13. 18 yaşını doldurmamış erkek veya her yaştaki kadın işçiler ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz. Gece mesaisine kalamazlar.(Kurum İznine tabidir.)

Muhasebe Ücreti Öde
E-Mükellef Girişi